DVD’s burgmeester Spiertz en Nederweert jaren (19)60

DVD’s burgmeester Spiertz en Nederweert jaren (19)60

DVD’s burgmeester Spiertz en Nederweert jaren (19)60

Tekst: L. Vossen-Creemers, foto’s: collectie Th. Schreinemachers

Voor een publiek van maar liefst 105 personen tonen Henk Hermans en Sjef Geuns een tweetal DVD’s en begeleiden deze met vakkundig commentaar.

Begeleid door Henk Hermans en Sjef Geuns

Eerste Wandelvierdaagse Nederweert, 1969

Sjef begint met de film die gemaakt is ter gelegenheid van het afscheid van burgemeester P. Spiertz in 1977.

De film is in opdracht van de gemeente gemaakt door Mart Frenken. Dit was de eerste grote opdracht voor Mart Frenken (in de jaren erna een bekend fotograaf in Nederweert).

Op de film was te zien hoe de dagindeling was van burgemeester Spiertz op het gemeentehuis, hij kwam aangelopen, statig als hij was, met hoed op;

kwam binnen op zijn kamer, ontdeed zich van jas en hoed en stak zijn eerste sigaar op.

Burgemeester Spiertz was daarnaast ook een zeer betrokken “Burgervader” en geïnteresseerd in zijn burgers en plaatselijke verenigingen en activiteiten.

Hij stapte regelmatig op de fiets om te zien wat er in zijn gemeente te doen was, ging naar mensen toe en informeerde persoonlijk naar de toestand in bedrijf of gezin.

Maar de film ging niet alleen over burgemeester Spiertz als persoon, maar ook over de ontwikkelingen in Nederweert tijdens zijn ambtsperiode.

Na de pauze werd een film vertoond van de studentenclub die was opgenomen in 1966, 1967.

Hierop waren beelden te zien  op allerhande gebied, de schoolkinderen, de studenten, de verenigingen. Veel aanwezigen herkenden buren, familie of vrienden (en soms zichzelf) op de film.

Het waren prachtige films die Sjef op humoristische wijze aan elkaar praatte.

Burgemeester Spiertz en echtgenote

Zowel de bebouwde kom als de buitengebieden van Nederweert kwamen aan bod en zowel industrie (zoals de Bata, de ETF, drukkerij van Deursen, de betoncentrale en agrarische bedrijven) als vrije-tijd besteding en verenigingen zoals de ruitersport, schutterij St. Barbara Leveroy (door burgemeester Spiertz ‘De Parel van Nederweert’genoemd), zangverenigingen enz.

 

Reacties zijn gesloten.