Limburgse jongens in Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea 1945 – 1962

Limburgse jongens in Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea 1945 – 1962

Limburgse jongens in Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea  1945 – 1962

Tekst: H. Jansen, Foto’s presentatie: T. Geuns, Historische foto: nalatenschap J. van Doorn

Op dinsdagavond 19 febr. 2013 gaven René Vos (1965) en Jan van Boeijen (1969) een aangrijpende lezing met de titel

Beide sprekers hadden een oom die diende bij het “Limburgse” bataljon 3-14 Regiment Infanterie, onderdeel van de “7 December Divisie”.

Geïntrigeerd door het verleden deden beiden, onafhankelijk van elkaar, onderzoek en publiceerden allebei afzonderlijk in 2009 een boek over de gebeurtenissen in Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea.

René Vos beet het spits af. Hij plaatste de periode in een historisch perspectief. Het begint allemaal met de Vereenigde Oostindische Compagnie eind 16e eeuw. Nederland breidt zijn belangen in de wereld uit en wordt er rijk van. René neemt ons in vogelvlucht mee door de historie, waarbij politieke, economische en militaire aspecten aan de beurt komen. Een speciale belichting krijgt de kwestie Nieuw-Guinea, waarbij de Nederlanders ternauwernood ontsnapten aan een invasie door Indonesië en zijn bondgenoten, waaronder Rusland.

Na de pauze belicht Jan van Boeijen vooral de omstandigheden waaronder de Nederlandse militairen tijdens de twee “politionele acties” hun werk moesten doen. Onervaren, slecht voorbereid, slecht uitgerust, in onbekend terrein en onder erbarmelijke omstandigheden moesten “onze jongens” hun patrouilles lopen.

Enkelen van hen, waaronder Lei Hoeben en veel verwanten bevonden zich onder het aandachtig gehoor.

In het “Limburgse” bataljon R.I. van de “7 December Divisie” zaten verschillende Nederweertenaren, wat het verhaal heel dichtbij bracht. Ook de veelal vertraagde repatriëring, die vaak een teleurstellend verloop had, kwam aan de orde. Het gebrek aan erkenning en desinteresse van de Nederlanders ten tijde van de wederopbouw was voor vele jongens een obstakel in het verwerken van hun oorlogservaringen.

Kortom het was een boeiende avond over een voor Nederland moeilijke periode, waarbij een niet gering aantal Nederweertenaren en streekgenoten direct betrokken waren.

 

Eén gedachte over “ Limburgse jongens in Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea 1945 – 1962

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.