Het bewogen leven van “Antje van de Statie”

Het bewogen leven van “Antje van de Statie”

Onder deze titel hielden Frits Nies en Peter Korten een lezing voor de Heemkundevereniging op dinsdag 17 november 2015.

Tekst: H. Hermans, foto’s sprekers: M-L. Geuns

Antje kan, aldus Frits Nies, gezien worden als de uitvindster van het Weerter vlaaitje. Dus de vlaai van klein formaat (13 cm doorsnee) en van zeer goede kwaliteit. Met dit Weerter vlaaitje heeft Antje in het begin van de 20-ste eeuw Weert op de kaart gezet. Later is men algemeen de Weerter vlaai gaan promoten maar deze is niet echt onderscheidenlijk van andere vlaaien.

 

Antje is geboren in 1877 en kreeg 2 namen. Voor de burgerlijke stand Maria Hubertina Hendrix en bij het dopen Joanna Hubertina Hendrix. Dus eigenlijk heette ze Maria of Tina. Maar ze is door het leven ge

gaan als Antje (van Joanna). In 1897 is Antje gaan werken bij de Weerter Stationsrestauratie bij mevr Egmonds. Deze laatste stopte in 1911 en toen heeft Antje de exploitatie

 overgenomen. In 1914 huwt Antje met de Roermondse ondermachinist Pallandt en deze komt na enkele jaren Antje helpen in de restauratie. In 1917 overlijd Pallandt en staat Antje er alleen voor. Daarnaast is ze afkomstig uit een armoedige familie en komen er veel sterfgevallen voor (soms al op jonge leeftijd) in de familie. Maar met hard werken en goede zaken doen met het “Weerter vlaaitje” weet Antje zich goed te redden. Zo goed zelfs dat ze in 1923 al voor die tijd een vermogen had opgebouwd van 40.000 gulden. Echter dit vermogen had ze belegd in Duitse Marken en bij de devaluatie hiervan in 1923 verliest ze bijna haar gehele vermogen.  Maar Antje gaat onverdroten verder en maalt niet om dit verlies. In 1926 stopt Antje met de exploitatie van de stationsrestauratie en een zus van haar neemt dit over. Antje vertrekt naar Heerlen waar ze de 8 jaar jongere Willem Notebos, ondermachinist, huwt. Antje kent hem van de periode dat Willem in Weert bij het spoor werkte en bij haar in de kost was. Het huwelijk had nogal wat voeten in de aarde want Willem was protestant en ze wilde voor de kerk huwen. Na een huwelijk van 9 jaar overlijdt Willem in 1935 te Heerlen en een jaar later komt Antje terug naar Weert waar ze vrij kort daarna, kinderloos, overlijdt. Antje had inmiddels een bekendheid verworven in geheel Nederland en het overlijden van haar stond in vele kranten tot in Friesland toe.

In 1938 stopt haar zus met de exploitatie van de stationsrestauratie waardoor er een einde komt aan de betrokkenheid van de fam. Hendrix hierbij en bij het Weerter

vlaaitje. Maar hiermee kwam aan het begrip Antje van de Statie geen einde.

In 1989 is een standbeeld van haar geplaatst op het stationsplein en onlangs is het “oude hotel Mertens” geheel gerestaureerd en dit gaat verder onder de naam “Antje van de Statie”.  Ook is een door Frits Nies geschreven boek over haar leven verschenen. Nu nog een film en daarna nog een musical en dan is het af. Of is er nog een ander vervolg?

 

Eén gedachte over “ Het bewogen leven van “Antje van de Statie”

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.