“The Nags Head” verzorgde culturele avond

“The Nags Head” verzorgde culturele avond

“The Nags Head” verzorgde op Dinsdag 15 december j.l de jaarlijkse culturele avond van de Heemkunde Vereniging Nederweert.
Na een inleiding en introductie van alle groepsleden door voorzitter Hein Janssen werd de avond geopend met een serie van voornamelijk Ierse ballades.
Veel van deze liederen beschrijven de migratie en de daaruit voortvloeiende heimwee van Ieren die in de 19e eeuw, gedwongen door de erbarmelijke omstandigheden in Ierland (https://nl.wikipedia.org/wiki/Ierse_hongersnood_(1845-1850)) , in grote aantallen (https://nl.wikipedia.org/wiki/Ierse_Amerikanen) emigreerden naar met name de Noord Amerika (Verenigde Staten en Canada).
Voor de uitvoering van deze liederen werd gebruik gemaakt van een groot aantal bekende (mandoline, (bas)gitaar, accordeon, viool) maar ook minder bekende (bodhrán, cajon, tin whistle) instrumenten, en uiteraard meerstemmige zangpartijen.
Na de pauze kwamen de meer up-tempo drankliederen en traditionals aan de orde, met als verrassing een “Nederweertse” uitvoering van de traditionele ‘Sick note’ song. De oorspronkelijke Engelse tekst van dit lied is in het verleden door Sjra Vossen in het nederweerts vertaald, en werd door Henk Teunissen als eerste lied na de pauze vertolkt.
Als afsluiter van de zeer geslaagde avond werd als toegift met volle overgave, ook van het talrijke publiek, de Ierse evergreen ‘No, Nay, Never’ (ook bekend als ‘The Wild River’) ten gehore gebracht.

Voor meer informatie over the Nag`s Head zie de volgend internetpagina;

Info


tekst; Siem Peters

Reacties zijn gesloten.